metges, arquitectes… i una bona caixa d’eines

La gestió cultural és una professió que no té un reconeixement clar, tampoc compta amb un corpus ben articulat. Potser perquè no hem estat capaços, encara, de definir amb prou claredat els coneixements i les habilitats necessàries per exercir-la ni les tècniques que requerim per poder abordar amb uns principis ètics i llibertat d’acció la nostra feina d’intervenció i transformació social. No cal ser catastrofistes, però d’altres professions sí que ho han aconseguit ni que sigui per la seva antiguitat. Tot i les distàncies n’hi ha dues que ens sedueixen per diferents motius.

De la medicina ens atrau el diagnòstic. El metge elabora un diagnòstic a través de la informació que dóna el pacient, la seva simptomatologia, i la realització de proves complementàries amb la utilització de diferents eines que li aporten dades objectives (analítiques, radiografies, escàners, auscultacions…) El diagnòstic és la base del tractament. Sense diagnosi no hi ha tractament i no hi ha curació. Així, el treball amb informació objectiva és imprescindible per a la curació de malalties, lesions, infeccions i qualsevol altra condició física o mental.

D’altra banda de l’arquitectura ens interessa, especialment, la capacitat de construir a partir d’una idea mitjançant la planificació i la tècnica, el càlcul i un llenguatge compartit per tots els implicats en la construcció. L’arquitecte té una gran quantitat de funcions i objectius, treballa en equip amb d’altres especialistes i s’encarrega de projectar edificacions i espais urbans i és el responsable de la construcció. Un arquitecte no pot desenvolupar un projecte sol, necessita de la concurrència d’altres professionals i la planificació és essencial per aconseguir-ho

En el fons totes dues necessiten que el professional tingui a l’abast una gran quantitat d’informació i coneixements que li donin una capacitació i unes habilitats que, a través de les eines adequades, tradueix en solucions. Els qui treballem en el sector cultural tenim pendent aclarir tot això, treballar amb informació objectiva, disposar dels coneixements adients, aplicar l’experiència per traduir tot plegat en accions que, de forma planificada, aconsegueixin els resultats de transformació social que ens plantegem i fer-ho de forma sistemàticcaixa d'einesa. A tot plegat li podem dir “caixa d’eines” que és exactament allò que ens diferencia dels que no són professionals, encara que es dediquin a coses semblants a la gestió cultural.

Necessitem dotar-nos d’una bona caixa d’eines, compartida i vàlida en diferents escenaris per anar avançant cap a la consolidació de la nostra professió. Però no podem caure en la temptació d’entendre que la caixa d’eines és la finalitat d’allò que fem, cal concebre-la com un mitjà per poder treballar amb més coherència i professionalitat en la cultura.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Català, General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a metges, arquitectes… i una bona caixa d’eines

 1. Roser ha dit:

  Marta i Rafa

  En primer lloc, estic d’acord amb el vostre diagnòstic. Ara bé, no seria millor ser urbanistes que arquitectes ?
  L’arquitectura i l’arquitectualització, és simplement la instal.lació d’un seguit d’elements considerats brillants i amb certa pretensió innovadora i creativa, encarregats, sovint, a signatures de prestigi, però de manera aliena i fins i tot hostil al seu entorn i, sobre tot, a les apropiacions socials per les que se suposa que hauria d’estar disposat.

  Sens dubte, el vostre treball m’anima a llençar-me al debat públic en xarxa
  una abraçada
  Roser

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s