connexions amb valor afegit?

La setmana passada Mariano va anunciar al Congrés dels Diputats un paquet de mesures per reduir el dèficit públic en 65.000 milions d’euros, entre elles, la pujada de l’IVA, la baixada de sou de tots els treballadors públics, de les prestacions socials… retallades que afecten al conjunt del sistema públic i que van encaminades a una destrucció massiva dels drets socials.

Sorprèn veure com el mal anomentat “món de la cultura” apareix posicionat només quan li han tocat les garrofes. Els governs i els mitjans de comunicació en tenen molta responsabilitat en això, no és nou, però també els propis protagonistes de la cultura que entren en el joc. Només cal veure els comentaris a les notícies publicades a la premsa la majoria en la línia de recriminar als “artistes” que només es queixen quan els hi toquen els diners.

Si seguim una mica a la premsa com s’han anat desenvolupant els fets trobarem això:

El dissabte 14 de juliol es publica a portada que el món cultural bull per l’IVA al 21% i apareixen uns personatges que representen als empresaris de la cultura: els teatres, la música, el cinema, promotores culturals… La reacció del conseller és ràpida, com si el partit que l’ha nomenat no fos corresponsable de la situació: “la pujada de l’IVA és desmesurada i desproporcionada”  i afirma que en el paquet de mesures impulsades pel govern central hi ha “elements incoherents” com si tot el conjunt de retallades no fos en sí mateix una profunda incoherència que amaga la destrucció dels drets socials bàsics. Què passa? que si protegim l’IVA de la cultura la resta de coses s’aguanten? Va, home va….

Immediatament, el conseller convoca els principals representants de les empreses culturals del país el dimarts 17 de juliol “Mascarell s’ha reunit amb el president del Gremi d’Exhibidors de Cinema, Camilo Tarrazón; el president de l’Associació de Teatres de Catalunya, Daniel Martínez; el de Productors Audiovisuals Federats i el director del Primavera Sound, entre d’altres. Tots han coincidit a fer un diagnòstic pessimista de la situació, però han deixat clar que no pensen quedar-se de braços creuats”    I, per la tarda, el portaveu del govern anuncia que el govern impulsa línies d’ajuts per a empreses culturals com un gest davant la pujada de l’IVA. Aquests ajuts estan relacionats amb projectes culturals del diferents sectors industrials: edició editorial, edició discogràfica, explotació i distribució d’espectacles a Catalunya i distribució audiovisual… Es tracta d’una línia de crèdit de 7.730.500 euros que “vol donar suport financer a les empreses culturals perquè puguin tirar endavant els seus projectes, sempre que aquests tinguin una vocació de mercat”.

Ja hem arribat, la cultura és mercat, uns (els empresaris) i d’altres (el govern) consideren que la cultura és mercat i que el que cal fer és donar suport al mercat… Un altre cop amb la mateixa cançoneta: la simplificació periodística, l´el·lipsi política, la cultura és la indústria cultural, la política cultural és només per la indústria… El govern i les indústries culturals units per la pujada de l’IVA

Per si no fos suficient, el mateix dia que tot el sector públic està convocat a ocupar els carrers de totes les ciutats d’Espanya, sembla que el “món de la cultura” surt al carrer a defensar-se a sí mateix, al costat dels polítics que estan propiciant aquesta situació i dels empresaris carrinclons: el cercle de cultura alerta del col·lapse per la pujada de l’IVA. El conseller de Cultura també es planteja canvis de règim jurídic d’alguns equipaments per a superar la pujada de l’IVA. D’això segur que en pot parlar amb els seus companys de govern que en saben un tou de com fer virgueries jurídiques per saltar-se els impostos i treure’n beneficis. La corrupció ja és una forma instaurada de govern en aquest país, impune, només cal veure com se’n sortiran els de CiU del cas Palau, per la porta gran.

El resultat de tot plegat van ser els titulars de la premsa després de la gran manifestació de dijous a Barcelona “manifestació massiva del món de la cultura per la pujada de l’iva” quan en realitat la manifestació estava convocada en contra del conjunt de mesures del Govern Central. Afortunadament, en començar la manifestació la gent convocada a la porta del Teatre Borrás ens vam diluir en el conjunt i ja no era important la pegatina del Time Out “la cultura no és un luxe” sinó el crit col·lectiu en defensa dels drets socials. Aquest és el camí i hem de fer possible un canvi de rumb en els esdeveniments, en la politica, sense caure en la desunió, superant l’atomització del món cultural i trobant zones comunes des d’on reivindicar nous models, pensant en comú amb la resta de moviments socials.

Avui ho escrivia, amb molta claredat i contundència, Javier Pérez Andújar a El País   citant Agustín García Calvo “la no realidad no puede explicarse desde la realidad pues el sistema todo lo absorbe, hay que salirse cuanto antes” I, des del meu punt de vista, sortir-se’n significa denunciar permanentment i sistemàticament aquestes connivències polítiques i els intents de manipulació de la ciutadania; pensar, pensar i pensar críticament, crear un discurs nou, propi, diferenciat del neoliberalisme extensiu actual i capaç de confrontar-lo i superar-lo. Som capaços de fer-ho col·lectivament. El marc és el #15m, cal desenvolupar-lo i cercar nous nodes de connexions que ens portin altres valors afegits. I, per descomptat, no estem aquí per negociar res, els drets socials no són negociables.

La cultura és un dret. Sense drets socials no hi ha cultura.

#endefensadelsdretssocials

Quant a rafamilan

Gestor Cultural
Aquesta entrada s'ha publicat en Català, General i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a connexions amb valor afegit?

  1. Retroenllaç: Cultura como derecho social básico? | delirandounpoco

  2. Retroenllaç: Les lluites de la cultura | Nativa

  3. Retroenllaç: Las luchas de la cultura | Nativa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s